Bornholmernes Spisekammer
Velbekommen
  • om
    • Bornholmernes Mad
    • GASTRONOMIE
    • Kontakt
    • Vore hjemmesider
  • hjem
    • KOGEBOG - indhold historie
    • Køkken >
      • Køkkener i Danmark
    • Det åbne ildsteds køkken
    • Bryggers
    • Spisekammer og kældre
    • Melhus
  • korn
    • KOGEBOG - brød og grød
    • På markerne
    • Møller
    • Bagerier >
      • Bager Jungemann 1796
      • Bager Kjær, Nexø
      • Danske bagerier
    • Bageovne >
      • Peter Thorsen fortæller om bagning
    • Brød
    • Forstenede brød
  • mælk
    • KOGEBOG - mælk
    • Mejeri
    • Smør
    • Ost
  • kød
    • KOGEBOG - kød
    • Dyrene
    • Slagteri
    • Slagterforretning
    • Kødet og pølserne
    • Pølsevogne
  • fisk
    • KOGEBOG - fisk
    • Sild
    • Tørret fisk
    • Røgerier >
      • Arnager
      • Allinge
      • Frederiksø
      • Gudhjem
      • Hasle
      • Helligpeder
      • Listed
      • Melsted
      • Sandvig
      • Snogebæk
      • Svaneke
      • Teglkaas
      • Tejn
      • Aarsdale
    • Ål
    • Fiskeindustri
  • grønt
    • KOGEBOG - grønt
    • Krydderier
    • Spise grøntsager
    • Haverne
    • Biavl
    • Havekultur på Bornholm
    • Gartnerier
  • frugt
    • Frugt 1918-1921
    • KOGEBOG - syltning
  • måltid
    • Maden på Kyesgård i Ibsker 1919
  • fest
    • KOGEBOG - desserter
    • KOGEBOG - kager
    • KOGEBOG - en syp!
    • Drikkevarer opskrifter
    • Kransekage
    • Kaffeselskaber
    • Fester
    • Hotel- og pensionatkøkkener
    • Foreninger, bespisning
    • Højtider >
      • Jul
  • salg
    • Torvehandel
    • Købmandsgårde
    • Brugserne
  • folk
    • KOGEBOG - svensk mad
    • Svenske indvandrere
    • Kogekoner
    • Børnehjem
    • Fattigfolk
    • Danske Kvinders Beredskab
  • lær
    • KOGEBOG - viden og tak
    • Husholdningsundervisning
    • Bornholms Husholdningsskole
    • Bornholmske kogebøger
    • Folkeskolen

Tørret fisk

Picture
Picture
​Læg især mærke til tørresnoren med fladfisk. Det er der ingen der gør mere, men man kan stadig (2016) se fiskerbåde fra de baltiske lande, der tørrer fladfisk, når de har lagt til kaj ved havne på Bornholm.
​Tørrede fisk. Kvinde med to børn som medhjælpere ved kartoffelhøsten. T.h. deres stråtækte bindingsværkshjem ved et kampestensgærde. I baggrunden ved stengærdet ses et " lokum ", hvor man får luftet ud i det gode vejr. ​​
​Det er fra Bakken i Listed. Kvinden er Laura Jørgensen, gift med fisker Magnus Jørgensen i Listed.
Kartofler udgjorde en meget stor del af kosten på vore bedste/olde/tipoldeforældres tid. De var nemme at dyrke selv, og sammen med spegesild var de på bordet næsten hver dag i bornholmske hjem på landet. Man kogte for det meste kartoflerne med skræl på. Ved senere måltider kunne man så opvarme de tidligere kogte kartofler ved at lægge dem på kakkelovnsringene. det kaldtes "Kakkelunsvarmda katofler" og var faktisk en herlig spise sammen med spegesild og hjemmelavet sennep.
​Så var de nemme at gemme - men de måtte ikke få frost. Man kunne bygge en kule på jorden, gravet lidt ned, dækket af et tykt lang tang eller halm og med jord ovenpå. Nogle var så heldige at have en kælder under køkkengulvet - eller under salen.
​Foto Valdemar Myhre, Byforeningen Svanekes Venner.

​Gæster fra de baltiske lande tørrer fladfisk i 2008 i Rønne Havn

Picture
Picture
​Rønne Sydhavn, februar 2008, tørring af fladfisk. Foto Niels-Holger Larsen
Powered by Create your own unique website with customizable templates.