Bornholmernes Spisekammer
Velbekommen
  • om
    • Bornholmernes Mad
    • GASTRONOMIE
    • Kontakt
    • Vore hjemmesider
  • hjem
    • KOGEBOG - indhold historie
    • Køkken >
      • Køkkener i Danmark
    • Det åbne ildsteds køkken
    • Bryggers
    • Spisekammer og kældre
    • Melhus
  • korn
    • KOGEBOG - brød og grød
    • På markerne
    • Møller
    • Bagerier >
      • Bager Jungemann 1796
      • Bager Kjær, Nexø
      • Danske bagerier
    • Bageovne >
      • Peter Thorsen fortæller om bagning
    • Brød
    • Forstenede brød
  • mælk
    • KOGEBOG - mælk
    • Mejeri
    • Smør
    • Ost
  • kød
    • KOGEBOG - kød
    • Dyrene
    • Slagteri
    • Slagterforretning
    • Kødet og pølserne
    • Pølsevogne
  • fisk
    • KOGEBOG - fisk
    • Sild
    • Tørret fisk
    • Røgerier >
      • Arnager
      • Allinge
      • Frederiksø
      • Gudhjem
      • Hasle
      • Helligpeder
      • Listed
      • Melsted
      • Sandvig
      • Snogebæk
      • Svaneke
      • Teglkaas
      • Tejn
      • Aarsdale
    • Ål
    • Fiskeindustri
  • grønt
    • KOGEBOG - grønt
    • Krydderier
    • Spise grøntsager
    • Haverne
    • Biavl
    • Havekultur på Bornholm
    • Gartnerier
  • frugt
    • Frugt 1918-1921
    • KOGEBOG - syltning
  • måltid
    • Maden på Kyesgård i Ibsker 1919
  • fest
    • KOGEBOG - desserter
    • KOGEBOG - kager
    • KOGEBOG - en syp!
    • Drikkevarer opskrifter
    • Kransekage
    • Kaffeselskaber
    • Fester
    • Hotel- og pensionatkøkkener
    • Foreninger, bespisning
    • Højtider >
      • Jul
  • salg
    • Torvehandel
    • Købmandsgårde
    • Brugserne
  • folk
    • KOGEBOG - svensk mad
    • Svenske indvandrere
    • Kogekoner
    • Børnehjem
    • Fattigfolk
    • Danske Kvinders Beredskab
  • lær
    • KOGEBOG - viden og tak
    • Husholdningsundervisning
    • Bornholms Husholdningsskole
    • Bornholmske kogebøger
    • Folkeskolen

Kransekage

Picture
Picture
Måske et fødselsdagsselskab i den Erichsenske familie, måske i 1919 –  det kunne være familiens ældste søster Helenes 80 års fødselsdag. (Hun sidder til højre for kransekagen).
Søsteren Vilhelmine Erichsen sidder ved siden af, bag blomsterbuketten. De øvrige damer og den lille pige er tredje og fjerde generation efter kancelliråd Thomas Erichsen og hans bornholmsk fødte kone, Michelle Erichsen. Billedet er taget ud for havehusets østgavl.
​Kransekagen er en dansk specialitet, den fineste festkage, som man nyder til  runde fødselsdage, bryllupper og nytårsaften. Kagen har i hvert fald været fremstillet i Danmark siden 1700-tallet.
 
Kransekagemodellen er fra RønneTheater, hvor den har været brugt i utallige dialektkomedier. Den er drejet i træ og har måske en gang været en dekoration i en af byens bagerforretninger. Eller en teaterrekvisit? en findes på Bornholms Museum.
Picture
​Svendeprøve, bagermester Arne Lund, Gudhjem. Foto o. 1900 (?) A.C. Holm. 13x18 nr. 8011 og 8012. BM.
​Her er først og sidst kransekage, men også lagkage, spandauere. Flødeskumskager, tørkager, kringle og walesbakkelser.
En kransekage er, som alle ved, en kage til festlige lejligheder. Formet som en spids kegle, opbygget af bagte ringe af dej, bestående af marcipan tilsat sukker og æggehvider og dekoreret med tynde streger af hvid glasur. Den pyntes som regel med en figur på toppen og dekoreres med flag, knallerter el. lign. Det er en traditionel dansk kage. Skulle det være endnu finere, kunne den være udformet som et overflødighedshorn.
Picture
Første gang jeg fik "kransekage" op ved søgning i scannede aviser. Det er i "Kiöbenhavns Kongelig alene priviligerede Adresse Contoir" 26. december 1837. Det er konditor Kuhn i Møntergade der annoncerer med kransekage - og butterdeig, sandkage, mandel-, viener-, citron- og æblekage, postejer, konfekt, brune pebernødder, hvide hamburder do og makron do. .... Det er tæt på nytårsaften.
Picture
​Fagenes fest med en imponerende kransekage. Optoget af bagere gør holdt for fotograf Chr. A. Møller i Kattesundet, foran Rønne Brugsforening. Juni 1918. BM.​
Picture
Picture
Første gang jeg stødte på ordet "krandsekage" i Bornholms Tidende, som er digitaliseret, var i april 1876, hvor bager Herold i Aakirkeby på grund af bortflytning blandt meget andet på auktion solgte en "Glaursprøjte og Krandsekagesprøjte.
​
Hele annoncen ses til venstre - blandt bohave, heste, sengeklæder og meget andet finder vi det inventar, der da hørte til hos en bager på det tidspunkt. Blandt andet en god dejæltemaskine til hestekraft.,

​Anden gang jeg stødte på "kransekage" var i 1900 og årene efter,  
​17. juli 1900, var en af præmierne ved en tombola i Rø en kransekage.
​Det gentog sig 20. oktober 1902 i Listed og senere i Hasle og andre steder.
Picture
Picture
Picture