Fra Købmand O.P. Rasch's store købmandsgård på Store Torv i Rønne. (I dag Musikhuzet) BØA.
Købmandsgårdene ca. 1850-1950 |
Du er her: Salg
|
De sad på "flæsket" de store købmandsgårde, og de lå i købstæderne. Det krævede loven, som de selv havde været med til at vedtage gennem deres egne politikere. Før næringslovens ikrafttræden i 1857 havde købstæderne i princippet monopol på al handel og håndværk. Kun en lille "høkerbutik" uden stort vareudbud, kunne man få lov til at etablere ude på landet.
RØNNE. Rasch's Købmandsgård på Store Torv. O.P. Rasch, Rønne Korn, Foderstof & Kolonialforretning. Har vi vel tre kommiser og en lærling foran butikken. Og ejeren selv i vinduet bag Oma-margarine-reklamerne. "Korn, foderstof og kolonialvarer. Så var man helgarderet. Kolonialvarer var jo langtidsholdbare fødevarer, som var bragt til Bornholm fra oversøiske kolonier, fx de dansk vestindiske øer. Foto Th. Yh, Rønne.
HASLE. Kløckergården i Hasle, Storegade 76. o. 1880 (?). Foto måske G. Støckel. BM.
ALLINGE Købmand (og australsk guldgraver) Martin Larsens gård i Allinge. Opført som en syv fag lang og toetager høj grundmuret bygning i 1867, forlænget allerede i 1872 med de tre brede fag vi ser her på billedet. Foto G. Støckel. (Glasplade 18x24 260).
SVANEKE Købmand Smidts Gård. Foto Fred. Jensen, Svaneke.
NEXØ. P. Bergs Gård, Købmagergade 12, Nexø. Købmand og russisk konsul Hans Christian Berg Munch, o. 1915.
AAKIRKEBY, Torvet. Dams Købmandsgård, opført 1778. Nedrevet 1910, hvor posthuset blev opført i stedet. Ukendt fotograf. BM.