Fisken omkring Bornholm: Fisk (= torsk) - laks, sild og fladfisk |
Kogebog - fisk - HER
|
Fisk på Bornholm havde på det nærmeste en storhedsperiode i hundredeåret ca. 1850-1950. Forstået på den måde, at det var i de år, den røgede sild blev en stor indtægtskilde for øen. På samme måde med den koldrøgede laks, som blev røget og eksporteret både til resten af Danmark og Nordeuropa. Den saltede sild var hverdagsmad, ligesom torsk, stegt sild og fladfisk. At man også eksporterede andet end røget sild, vidner produktionen af store fiskekasser om. Omkring 1990 gik fiskeriet vældigt ned af bakke, samtidig havde folks spisevaner ændret sig, fisk var ikke længere almindelig hverdagsmad.
Billedet af fiskerne der stævner ud fra Svaneke Havn er halvdelen af et stereobillede, fotograferet af Valdemar Myhre, Svaneke. De skal på sildefiskeri.
|
Silden pilles af fiskegarnene i Gudhjem. Ukendt fotograf, album uden proveniens, Gudhjem Museum.
|
I en samling bornholmske postkort dukkede dette fotografiske postkort op. Tilsyneladende en større produktion af sildekasser vel på et af de mange, bornholmske savværker? Men, ingen oplysninger på bagsiden, desværre. "Trawlstorm. København". BØA.
Annoncer fra 1910 og 1917 i flere danske aviser, fx Lolland-Falsters Foletidende og Aarhus Socialdemokratiske avis. Billedet her ovenover er nok fra ca. 1917. Der bliver så fremstillet fiskekasser til et fiskeeksportfirma: København, Trawlstorm. På enden af kasserne stor der JJSEft. = J.J.Storms Eftflg. Ivar Holm: Man har næppe haft røget sild så store kasser. Det nederste lag vil blive mast. Kasserne er beregnet til små eller levende fisk - måske ål. De er meget tætte, og helt til venstre står en stabel låg. Der står også en kvejl tovværk, som skal bruges til håndstropper i de to huller i kassernes gavle. Min far og jeg har sendt levende ål til København i sådanne tætte kasser med "Østbornholmeren" fra Hasle. Ål kan lukke gældeåbningerne og dermed leve længe uden vand. Vi lagde ydermere kasserne "i blød" i havnen, før vi stoppede ålene i dem. Således overlevede ålene en natsejlads til København. Karl Nielsen: Kasserne er alt for store til røgede sild. Ivar Holm har sikkert ret i, at de er til friske fisk, med låg på kasserne. Ham til venstre sidder og maler navn på kasserne, han har en pensel, en bøtte med maling og en skabelon han lægger på kassen. |