Bornholmernes Spisekammer
Velbekommen
  • om
    • Bornholmernes Mad
    • GASTRONOMIE
    • Kontakt
    • Vore hjemmesider
  • hjem
    • KOGEBOG - indhold historie
    • Køkken >
      • Køkkener i Danmark
    • Det åbne ildsteds køkken
    • Bryggers
    • Spisekammer og kældre
    • Melhus
  • korn
    • KOGEBOG - brød og grød
    • På markerne
    • Møller
    • Bagerier >
      • Bager Jungemann 1796
      • Bager Kjær, Nexø
      • Danske bagerier
    • Bageovne >
      • Peter Thorsen fortæller om bagning
    • Brød
    • Forstenede brød
  • mælk
    • KOGEBOG - mælk
    • Mejeri
    • Smør
    • Ost
  • kød
    • KOGEBOG - kød
    • Dyrene
    • Slagteri
    • Slagterforretning
    • Kødet og pølserne
    • Pølsevogne
  • fisk
    • KOGEBOG - fisk
    • Sild
    • Tørret fisk
    • Røgerier >
      • Arnager
      • Allinge
      • Frederiksø
      • Gudhjem
      • Hasle
      • Helligpeder
      • Listed
      • Melsted
      • Sandvig
      • Snogebæk
      • Svaneke
      • Teglkaas
      • Tejn
      • Aarsdale
    • Ål
    • Fiskeindustri
  • grønt
    • KOGEBOG - grønt
    • Krydderier
    • Spise grøntsager
    • Haverne
    • Biavl
    • Havekultur på Bornholm
    • Gartnerier
  • frugt
    • Frugt 1918-1921
    • KOGEBOG - syltning
  • måltid
    • Maden på Kyesgård i Ibsker 1919
  • fest
    • KOGEBOG - desserter
    • KOGEBOG - kager
    • KOGEBOG - en syp!
    • Drikkevarer opskrifter
    • Kransekage
    • Kaffeselskaber
    • Fester
    • Hotel- og pensionatkøkkener
    • Foreninger, bespisning
    • Højtider >
      • Jul
  • salg
    • Torvehandel
    • Købmandsgårde
    • Brugserne
  • folk
    • KOGEBOG - svensk mad
    • Svenske indvandrere
    • Kogekoner
    • Børnehjem
    • Fattigfolk
    • Danske Kvinders Beredskab
  • lær
    • KOGEBOG - viden og tak
    • Husholdningsundervisning
    • Bornholms Husholdningsskole
    • Bornholmske kogebøger
    • Folkeskolen

Torvehandel - sådan har man udvekslet varer i århundreder -  

Bornholms største torvehandel foregik på Store Torv i Rønne (de tre billeder, herover og -under er derfra). Vi har mange billeder af torvehandel fra Rønne, næsten ingen fra Bornholms øvrige byer. Billedet herover er fra 1890'erne.
​Et af de mange kapitler, der hører til i fortællingen om madkulturens historie, er torvedagene og torvehandelen. Siden købstædernes opståen har man haft markedspladser, hvor der blev handlet. På bestemte dage var der, i hvert fald i 1800-tallets sidste del og første halvdel af 1900-tallet, et mylder af liv i Rønne, kan vi se af de gamle billeder. Folk fra hele Bornholm kom til Rønne for at faldbyde deres varer.
Sommerens torveaktiviteter var selvsagt langt de største, men der var - lige som nu - handel året rundt. Torvehandelen var underlagt Byrådet i Rønne der - med politivedtægten i hånden - bestemte, hvordan, hvornår og hvor torvehandelen skulle foregå. De sædvanlige torvedage var onsdage og lørdage som nu. ​Men dertil måtte man (i hvert fald i 1870'erne) holde fisketorv dagligt på Lille Plads (Lille Torv) og på Kirkebakken også i Rønne. Det var jo før fryseteknik og køleskabene havde gjort selv fisk langtidsholdbare. Fisken skulle afsættes samme dag den var fanget - alternativt kunne den jo røges. Der var også lidt torvehandel i Bornholm øvrige købstæder.
Picture
Picture
​1889. Her er et godt bevis på, at der en gang har været velbesøgte torvedage på Store Torv. Stadig er det blot hestevogne, der er kørt ind fra oplandet. Det ser ud til, at der bygges i billedets højre side, der flages endda. Det kan næsten kun være på  ejendommen Store Torv 7, senere kaldet "Apotekergården", at man holder rejsegilde. Den blev der arbejdet på i 1888-1889 - som må være årstallet på billedet. Fotografen er muligvis Th. Yhr.
Det var Byrådet i Rønne der - med politivedtægten i hånden -  bestemte, hvordan, hvornår og hvor torvehandelen skulle foregå. I 1872 var de sædvanlige torvedage vel onsdage og lørdage som nu.
​Men så måtte man holde fisketorv dagligt på Lille Plads (Lille Torv) og på Kirkebakken. Det var jo før fryseteknik og køleskabene havde gjort selv fisk langtidsholdbare. Fisken skulle afsættes samme dag den var fanget - alternativt kunne den jo røges. 
​Hvordan var det i Bornholms andre købstæder ? Som man kan se af billedet længere ned på siden var der torvehandel i Allinge, men de andre byer?
Picture
Picture
​Torvehandel, muligvis fra 1930erne?. Fotografen er Alfred Kjøller. Bornholms Museum.

​Bekendtgørelsen til venstre er torvepriserne  i Rønne 1866:
Kartofler (gamle)
Kartofler (nye)
Oksekød
Kalvekød
Lammekød
Smør
Æg
Kyllinger
​Grise
Picture
1928. ​Torvehandel i Rønne. Foto Thorkil Svendsen, Århus, som var overlærer og en anerkendt amatørfotograf. Se mange flere billeder fra torvet i Rønne HER.
Picture
Torvehandel ved Rådhuset i Allinge med en lidt mere beskeden torvehandel. Foto Ad. Petersen, 1890'erne. Bornholms Museum. Rådhuset blev i øvrigt tegnet af arkitekt Mathias Bidstrup, Rønne og stod færdigt i 1881.
Picture