Bornholmernes Spisekammer
Velbekommen
  • om
    • Bornholmernes Mad
    • GASTRONOMIE
    • Kontakt
    • Vore hjemmesider
  • hjem
    • KOGEBOG - indhold historie
    • Køkken >
      • Køkkener i Danmark
    • Det åbne ildsteds køkken
    • Bryggers
    • Spisekammer og kældre
    • Melhus
  • korn
    • KOGEBOG - brød og grød
    • På markerne
    • Møller
    • Bagerier >
      • Bager Jungemann 1796
      • Bager Kjær, Nexø
      • Danske bagerier
    • Bageovne >
      • Peter Thorsen fortæller om bagning
    • Brød
    • Forstenede brød
  • mælk
    • KOGEBOG - mælk
    • Mejeri
    • Smør
    • Ost
  • kød
    • KOGEBOG - kød
    • Dyrene
    • Slagteri
    • Slagterforretning
    • Kødet og pølserne
    • Pølsevogne
  • fisk
    • KOGEBOG - fisk
    • Sild
    • Tørret fisk
    • Røgerier >
      • Arnager
      • Allinge
      • Frederiksø
      • Gudhjem
      • Hasle
      • Helligpeder
      • Listed
      • Melsted
      • Sandvig
      • Snogebæk
      • Svaneke
      • Teglkaas
      • Tejn
      • Aarsdale
    • Ål
    • Fiskeindustri
  • grønt
    • KOGEBOG - grønt
    • Krydderier
    • Spise grøntsager
    • Haverne
    • Biavl
    • Havekultur på Bornholm
    • Gartnerier
  • frugt
    • Frugt 1918-1921
    • KOGEBOG - syltning
  • måltid
    • Maden på Kyesgård i Ibsker 1919
  • fest
    • KOGEBOG - desserter
    • KOGEBOG - kager
    • KOGEBOG - en syp!
    • Drikkevarer opskrifter
    • Kransekage
    • Kaffeselskaber
    • Fester
    • Hotel- og pensionatkøkkener
    • Foreninger, bespisning
    • Højtider >
      • Jul
  • salg
    • Torvehandel
    • Købmandsgårde
    • Brugserne
  • folk
    • KOGEBOG - svensk mad
    • Svenske indvandrere
    • Kogekoner
    • Børnehjem
    • Fattigfolk
    • Danske Kvinders Beredskab
  • lær
    • KOGEBOG - viden og tak
    • Husholdningsundervisning
    • Bornholms Husholdningsskole
    • Bornholmske kogebøger
    • Folkeskolen

De bornholmske kogebøger - pt. til og med 1943

Picture
Picture
Picture
Hansigne Hansen sørgede for at få udgivet sine opskrifter. Den første "Opskrifter for Husmødre" kom i 1928, blot seks år efter hun åbnede sin husholdningsskole i Nylars. 2. Oplag kom i 1934 og den sidste under Anden Verdenskrig, i 1943, og den dårlige forsyningssituation afspejles klart.. Det var også "dyrskueopskrifter", opskrifter på de forskellige retter, der var udstillet gennem årene, og som folk gerne ville kunne bruge. Samme år lukkede hun husholdningsskolen i Nylars, men Hansine Hansen fortsatte som konsulent for Landøkonomisk Forening. I nogle år brugte man et da nyoprettet skolekøkken på Bornholms Højskole, men det fik aldrig samme succes som skolen i Nylars.

Opskrifter for Husmødre, 2. Oplag 1934 Hansine Hansen

Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture

Picture
Picture
Husmoderens Kogebog. Praktisk Vejledning til daglig Madlavning - udgivet af Randers Amtstidendes Forlag. Udsendt som reklame af Nexø Jernhus ved R. Johs. Larsen. 1929.
Her en opskrift på stegte sild - som de færreste husmødre på Bornholm behøvede en kogebog til at kreere. Jeg mindes dem fra 1950erne, de spises selvfølgelig med ben. Ridses på siderne, saltes en times tid, skylles og tørres. Vendes i mel - også gerne peber på - steges i smør (ikke margarine som min mormor gjorde). Her foreslås en servering med stegesmørret med lidt eddike i. Og har man nye kartofler til er det en herlig spise, selvfølgelig drysset med hakket persille eller dild!  Velbekomme 1929.
Powered by Create your own unique website with customizable templates.