Biavl på Bornholm
Når der skal skrives "bihistorie" på Bornholm, er historien om de bihaver, som var på de fleste gårde en gang, en vigtig del af historien. En lille indhegnet have foran stuehuset, hvor man havde sine gammeldags bistader, dvs. halmløbkuber, dækket med et bundt strå, sammenbundet i toppen. I mange år var det en vigtig fortælling på Melstedgård, for den søde lækre honning blev der sat pris på, det var det eneste sødemiddel man havde - bortset fra rørsukker fra Dansk Vestindien, men det kostede penge. Selvfølgelig var man også klar over, at udbyttet blev bedre, når der var mange bier. Der var gerne træer i bihaven, fx som på Melstedgård et morbærtræ.
|
Det bedste billede vi har af en gammeldags bihave, endda med bistader, er fra vandmøllen i Nyker, ved Blykobbe. Det billede kan man sende en venlig tanke, når man hilser på hinanden ved juletid med en "hønnusyp". Sådan fik man sin honning før i tiden.
|
Jeg ved desværre ikke hvad dette er for en gård - måske nogen har et bud? - men den indhegnede bihave er der. Og det store træ, som vel er et frugttræ.
Biavler Janus Hansen, ØM. Til højre Anna Mathilde Petterson, f. 1879 i Sverige, d. 1958 i ØM. G. 1905 m. Johannes Chr. jensen. BØA 2008-14.
Den gamle degnegård i Østerlars (lige bagved kirken). Lærer Josefsen, biavleren. O. 1910. BM.