Bornholmernes Spisekammer
Velbekommen
  • om
    • Bornholmernes Mad
    • GASTRONOMIE
    • Kontakt
    • Vore hjemmesider
  • hjem
    • KOGEBOG - indhold historie
    • Køkken >
      • Køkkener i Danmark
    • Det åbne ildsteds køkken
    • Bryggers
    • Spisekammer og kældre
    • Melhus
  • korn
    • KOGEBOG - brød og grød
    • På markerne
    • Møller
    • Bagerier >
      • Bager Jungemann 1796
      • Bager Kjær, Nexø
      • Danske bagerier
    • Bageovne >
      • Peter Thorsen fortæller om bagning
    • Brød
    • Forstenede brød
  • mælk
    • KOGEBOG - mælk
    • Mejeri
    • Smør
    • Ost
  • kød
    • KOGEBOG - kød
    • Dyrene
    • Slagteri
    • Slagterforretning
    • Kødet og pølserne
    • Pølsevogne
  • fisk
    • KOGEBOG - fisk
    • Sild
    • Tørret fisk
    • Røgerier >
      • Arnager
      • Allinge
      • Frederiksø
      • Gudhjem
      • Hasle
      • Helligpeder
      • Listed
      • Melsted
      • Sandvig
      • Snogebæk
      • Svaneke
      • Teglkaas
      • Tejn
      • Aarsdale
    • Ål
    • Fiskeindustri
  • grønt
    • KOGEBOG - grønt
    • Krydderier
    • Spise grøntsager
    • Haverne
    • Biavl
    • Havekultur på Bornholm
    • Gartnerier
  • frugt
    • Frugt 1918-1921
    • KOGEBOG - syltning
  • måltid
    • Maden på Kyesgård i Ibsker 1919
  • fest
    • KOGEBOG - desserter
    • KOGEBOG - kager
    • KOGEBOG - en syp!
    • Drikkevarer opskrifter
    • Kransekage
    • Kaffeselskaber
    • Fester
    • Hotel- og pensionatkøkkener
    • Foreninger, bespisning
    • Højtider >
      • Jul
  • salg
    • Torvehandel
    • Købmandsgårde
    • Brugserne
  • folk
    • KOGEBOG - svensk mad
    • Svenske indvandrere
    • Kogekoner
    • Børnehjem
    • Fattigfolk
    • Danske Kvinders Beredskab
  • lær
    • KOGEBOG - viden og tak
    • Husholdningsundervisning
    • Bornholms Husholdningsskole
    • Bornholmske kogebøger
    • Folkeskolen

De gamle gårdes "melhuse" eller "melkamre"

Picture
Et rum - et af de mange rum, der blev brugt i forbindelse med den daglige madlavning - er med garanti glemt af de fleste. Det er melhuset eller melkammeret. Her opbevarede man de redskaber, der blev brugt, når der skulle bages, fx det store dejtrug, her var sække med mel, der umiddelbart skulle bruges, her stod hjemkværnen til maling især af malt til ølbrygning og her kunne måske også gårdens sennepskværn være placeret. Vi kender kun til rummets funktion fra gamle beskrivelser og erindringer og så fra skifteforretninger efter afdøde, hvor man minutiøst gennemgik samtlige en ejendoms rum, for at lave en opgørelse over værdierne. Her kan man endog være heldig at få at vide, hvad der var af madvarer i rummet. Men rummene var bevaret på mange gårde, langt op i tiden.
Melhuset på Melstedgård i 1980 (før gården blev indrettet til Landbrugsmuseum.) Foto Niels-Holger Larsen.
Det er gårdens store bageovn til venstre og bag døren er der et kammer. Det blev tidligere benyttet til opbevaring af redskaber.
​Læg mærke til de mange æggebakker, Man havde stort hønsehold på Melstedgård og solgte æg til sognets og fiskerlejets beboere. Og husk at det var sådan, at æggene var gårdmandskonens arbejde og egen økonomi.
​Hvis du besøger Landbrugsmuseet Melstedgård, vil du kunne opleve de mange "økonomirum" som de så ud, da de var i brug.
Powered by Create your own unique website with customizable templates.