Bornholmernes Spisekammer
Velbekommen
  • om
    • Bornholmernes Mad
    • GASTRONOMIE
    • Kontakt
    • Vore hjemmesider
  • hjem
    • KOGEBOG - indhold historie
    • Køkken >
      • Køkkener i Danmark
    • Det åbne ildsteds køkken
    • Bryggers
    • Spisekammer og kældre
    • Melhus
  • korn
    • KOGEBOG - brød og grød
    • På markerne
    • Møller
    • Bagerier >
      • Bager Jungemann 1796
      • Bager Kjær, Nexø
      • Danske bagerier
    • Bageovne >
      • Peter Thorsen fortæller om bagning
    • Brød
    • Forstenede brød
  • mælk
    • KOGEBOG - mælk
    • Mejeri
    • Smør
    • Ost
  • kød
    • KOGEBOG - kød
    • Dyrene
    • Slagteri
    • Slagterforretning
    • Kødet og pølserne
    • Pølsevogne
  • fisk
    • KOGEBOG - fisk
    • Sild
    • Tørret fisk
    • Røgerier >
      • Arnager
      • Allinge
      • Frederiksø
      • Gudhjem
      • Hasle
      • Helligpeder
      • Listed
      • Melsted
      • Sandvig
      • Snogebæk
      • Svaneke
      • Teglkaas
      • Tejn
      • Aarsdale
    • Ål
    • Fiskeindustri
  • grønt
    • KOGEBOG - grønt
    • Krydderier
    • Spise grøntsager
    • Haverne
    • Biavl
    • Havekultur på Bornholm
    • Gartnerier
  • frugt
    • Frugt 1918-1921
    • KOGEBOG - syltning
  • måltid
    • Maden på Kyesgård i Ibsker 1919
  • fest
    • KOGEBOG - desserter
    • KOGEBOG - kager
    • KOGEBOG - en syp!
    • Drikkevarer opskrifter
    • Kransekage
    • Kaffeselskaber
    • Fester
    • Hotel- og pensionatkøkkener
    • Foreninger, bespisning
    • Højtider >
      • Jul
  • salg
    • Torvehandel
    • Købmandsgårde
    • Brugserne
  • folk
    • KOGEBOG - svensk mad
    • Svenske indvandrere
    • Kogekoner
    • Børnehjem
    • Fattigfolk
    • Danske Kvinders Beredskab
  • lær
    • KOGEBOG - viden og tak
    • Husholdningsundervisning
    • Bornholms Husholdningsskole
    • Bornholmske kogebøger
    • Folkeskolen
Kaffeselskab hos en familie i Skelbro i Aaker, Rudolf Jensen.

Fest

I dette afsnit vil jeg se på traditionerne, når man kom sammen. Det festlige, kaffeselskaber, middage og frokoster. De store fester, livets og årets store og små højtider - og de madtraditioner der knytter sig til dem.
​
​​Der er tusind forskellige former for bespisninger, så kapitlet kan nemt suppleres, med bespisninger fx i forsamlingshuse, sportsarrangementer, dyrskuer osv.
Kogebogen - opskrifter på kager HER
Kaffeselskaber HER
Fester HER
​Om HOTEL- og PENSIONATKØKKENER  HER
Foreninger og bespisninger HER.
Højtider HER
Den gode "syp" HER
"Dejg til kringle og Boller" (En gærkringle).
1 u mel (500 gr.)
½ u margarine, 250 gr. (smør)
33 gr. (25 gr) gær der røres ud med lidt sukker
Knapt 1/4 liter mælk
Lidt kardemomme
1 æg

Æltes sammen og sætte til hævning. Når det er passeligt hævet, rulles det ud på et bord til ca. en ca 20 cm bred og ret tyk flade.
Lægger noget smør eller margarine i smørklumper fra midten af dejgen, derefter noget æblegrød, marmelade eller mandelmasse (marcipan), hvad man synes, og små stenfri rosiner.
Derefter skærer man en række snit i dejgens sider og fletter strimlerne sammen over smør og deslige, så det ligner borgmesterbrød.
Sukker blandes med lidt mel strøs over kringlen, inden den bages. Sættes til bagning, når den er hævet.

En almindelig kringle, nærmest som min mormor bagte den. Fra 1920-1930'erne. Jeg har ikke afprøvet opskriften. avk.




Picture
Jeg har i årenes løb fået samlet rigtigt mange håndskrevne opskrifter sammen. Langt de fleste er opskrifter på kager og syltning.
Powered by Create your own unique website with customizable templates.